Trekgewicht 285 Ton – World Record voor Porsche Cayenne - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Trekgewicht 285 Ton – World Record voor Porsche Cayenne

02 mei 2017

Op de luchthaven Paris Charles de Gaulle heeft een standaard Porsche Cayenne een 285 ton wegende Airbus A380 van Air France over een afstand van 42 meter voortgetrokken. Dat betekent: een nieuw Guinness World Record.

Met een lengte van 73 meter is de Airbus A380 het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De 4,8 meter lange Porsche Cayenne die voor de recordpoging werd gebruikt, was volledig standaard. Alleen de op de trekhaak aangebrachte bevestiging voor het trekken van een vliegtuig is niet in de officiële accessoire-catalogus te vinden.

Verbetering van het vorige record met 115 ton
Voor de recordpoging nam Richard Payne, een technicus van Porsche Groot-Brittannië plaats achter het stuur van de Cayenne S Diesel met een vermogen van 283 kW/385 pk en een koppel van 850 Nm. Hij sleepte de 285 ton zware A380 daarbij over een lengte van 42 meter. Hiermee verbeterde hij het vorige Guinness World Record uit 2006 met een marge van maar liefst 115 ton. Het nieuwe record kreeg nog eens extra glans doordat Payne het kunststukje herhaalde met een Porsche Cayenne Turbo S. De recordpoging werd geobserveerd door onafhankelijke technici, die naderhand certificeerden dat de gebruikte auto’s volledig standaard waren.

Een A380 in de spiegels
Richard Payne reageerde nuchter op de geslaagde recordpoging: in mijn spiegels zag ik vooral een Airbus A380. Hoewel Porsches gemaakt zijn om de verwachtingen van klanten te overtreffen, was dit toch een bijzondere actie: ik ben vanuit Londen met de Cayenne over de weg naar Charles de Gaulle gereden en na het trekken van de A380 rij ik er weer mee naar huis.” Parvin Patel, arbiter van World Guinness was diep onder de indruk: “Ik heb al vele opmerkelijke recordpogingen beoordeeld, maar deze waarbij de Porsche Cayenne een van de grootse vliegtuigen ter wereld sleepte, was zonder meer één van de meest spectaculaire.”