Porsche wil nieuw hoofdstuk toevoegen aan succesvolle Le Mans-historie - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche wil nieuw hoofdstuk toevoegen aan succesvolle Le Mans-historie

11 juni 2015

Als succesvolste merk in de historie van de 24-uursrace van Le Mans is Porsche uitstekend voorbereid op de 83e editie van de Franse lange-afstandsklassieker, die zaterdag 13 juni om 15.00 uur van start gaat. Naast de fabrieksteams in de LMP1- en GTE-Pro-klasse starten er in de klasse GTE-Am ook drie klantenteams met Porsche. Als enige fabrikant is Porsche daarmee in drie van de vier klassen vertegenwoordigd. In totaal rijden er in Le Mans 27 coureurs met een Porsche, waaronder 16 fabrieksrijders. De Nederlander Xavier Maassen start met een Porsche 911 RSR van het team AAI Racing uit Taiwan.

Sinds 1951 is Porsche ieder jaar zonder onderbreking present geweest tijdens de 24 Uur van Le Mans, die in 1923 voor het eerst plaatsvond; vaker dan welke andere fabrikant dan ook. In totaal raceten in de loop der jaren 770 Porsche-GT’s en prototypen in Le Mans, waarvan er 382 geklasseerd werden. In 1971, het jaar van de overwinning van de Nederlander Gijs van Lennep met de beroemde Porsche 917, waren 33 van de 49 deelnemende auto’s Porsches, een record. Ook 16 pole-positions en 50 podiumplaatsen zijn records die in handen van Porsche zijn, evenals het aantal van 16 overwinningen in het algemeen klassement.

Porsche 919 Hybrids met historische kleuren
Nadat Porsche vorig jaar na een afwezigheid van 16 jaar op het hoogste niveau in Le Mans terugkeerde, staan er dit jaar drie Porsche 919 Hybrid sport-prototypen aan de start in de LMP1-klasse. De auto met startnummer 17 is uitgevoerd in de rood-witte kleuren als verwijzing naar de Porsche 917 waarmee Hans Herrmann en Richard Attwood in 1970 de eerste overwinning voor Porsche in Le Mans behaalden. Coureurs van deze auto zijn de Duitser Timo Bernhard, de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley en de Australiër Mark Webber. De Porsche 919 Hybrid met startnummer 18 is zwart gekleurd en vertoont daarmee overeenkomsten met de 918 Spyder waarmee Marc Lieb een ronderecord op de Nürburgring-Nordschleife vestigde. Lieb is zelf één van de drie coureurs in deze auto, samen met de Fransman Romain Dumas en de Zwitser Neel Jani. De derde Porsche is uitgevoerd in het wit en draagt startnummer 19. Hier zijn de Duitse Formule 1-coureur Nico Hülkenberg, de Brit Nick Tandy en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber de rijders.

Sterke bezetting in GT-klasse
Natuurlijk is de legendarische Porsche 911 niet weg te denken in de GT-klasse in Le Mans. In de divisie GTE-Pro zet het Porsche Team Manthey een tweetal 911 RSR’s in voor de Deen Michael Christensen, de Oostenrijker Richard Lietz en de Duitser Jörg Bergmeister (startnummer 91) alsmede de Fransen Patrick Pilet en Frédéric Makowiecki en de Duitser Wolf Henzler (startnummer 92). In de divisie GTE-Am start het team Dempsey Proton Racing met de Amerikaanse acteur/coureur Patrick Dempsey, zijn landgenoot Patrick Long en de Duitser Marco Seefried (startnummer 91). Het team Abu Dhabi Proton Racing zet een Porsche 911 RSR in voor de Duitser Christian Ried, de Oostenrijker Klaus Bachler en Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten (startnummer 88). Onder de vlag van AAI Motorsports komt een 911 RSR met het startnummer 68 in actie voor de Taiwanees Han-Chen Chen en de Fransen Gilles Vannelet en Mike Parisy, terwijl de 911 GT3 RSR van hetzelfde team met nummer 67 bestuurd wordt door de Taiwanees Jun-San Chen, de Brit Alex Kapadia en onze landgenoot Xavier Maassen.

Sterk begin 919 Hybrids in kwalificatie
Voor het Porsche-fabrieksteam in de LMP1-klasse had de Le Mans-week niet beter kunnen beginnen: na de eerste kwalificatie op woensdagavond stonden de drie Porsche 919 Hybrids op de eerste drie plaatsen in het klassement. Laat op de avond reed de Zwitser Neel Jani de snelste tijd ooit in een kwalificatie gereden op de huidige, 13,629 kilometer lange configuratie van het circuit: 3:16,887 minuten. Ook Timo Bernhard reed in de Porsche met startnummer 17 een tijd die onder het bestaande, uit 2008 daterende record lag. In de GTE-Pro-klasse konden alle Porsche-fabrieksrijders al hun verplichte aantal ronden in het donker rijden. De beide fabrieks-Porsches kwalificeerden zich voorlopig op de zevende en negende plaats in de klasse.

Vanavond vindt van 19.00 tot 21.00 uur en van 22.00 uur tot middernacht de afsluitende kwalificatie plaats. De race start op zaterdag om 15.00 uur en is live te volgen via Eurosport en RTL 7.