Porsche spektakel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche spektakel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

06 september 2016

Ouders en grootouders die hun kinderen en kleinkinderen lieten zien wat er zo mooi is aan de autosport van toen. De meest spectaculaire racers uit het verleden. De geur van brandstof. Tienduizenden autosportliefhebbers van jong tot oud kwamen naar de vijfde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort en beleefden de autosporthistorie op grootse wijze. Ook deze editie van de Historic Grand Prix Zandvoort was weer zeer geslaagd. Porsche stond in Zandvoort traditioneel in het middelpunt van de belangstelling als één van de officiële partners van het festijn.

Bij het evenement ging het niet zozeer om het winnen, maar vooral om de beleving. Porsche had opnieuw zijn uiterste best gedaan om het de bezoekers op en rond het duinencircuit naar de zin te maken. Vele duizenden Porsche-fans vonden hun weg naar Zandvoort, al dan niet vergezeld door hun sportwagen. Porsche zorgde voor spektakel tijdens demonstraties met de legendarische 917 Kurzheck, de 917/30 CanAm-auto, de 962 en de 911 GT1 die door Porsche Historic Motorsport naar Nederland waren gebracht. De Nederlandse Le Mans-winnaars Gijs van Lennep en Jan Lammers, oud-designer Harm Lagaaij en Paul van Splunteren van Pon Nederland kwamen met deze auto’s in actie. Ze spaarden de historische racers met hun honderden pk’s niet, tot groot genoegen van het dolenthousiaste publiek. Voor Jan Lammers kreeg het weekeinde nog een speciaal tintje, want na afloop van de parade op zaterdagavond kreeg hij door de Zandvoortse burgemeester de waarderingsspeld van de gemeente Zandvoort opgespeld.


Classic Dorp

Ook het Porsche Classic Dorp is een vast terugkerend gegeven in de complete ambiance van de Historic Grand Prix. De racesfeer en de bedrijvigheid met in- en uitrijdende auto’s trok massaal publiek naar de stand. Naast de auto’s uit de collectie van de fabriek in Stuttgart waren ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij in het Porsche Classic Dorp in de paddock van Circuit Park Zandvoort. Prominent op de stand stond de 935/78, de enige racer die niet op de baan in actie kwam. Hij was er echter niet minder spectaculair door, getuige de honderden keren dat deze extreme ‘Moby Dick’ werd gefotografeerd. Spectaculair waren ook de aanwezige highlights uit de recentere Porsche geschiedenis, zoals de 919 Hybrid waarmee Porsche al twee jaar op rij de 24 Uur van Le Mans heeft gewonnen. Maar ook de nieuwe 911 R trok veel bekijks, de spirituele opvolger van de 911 R wegracer uit 1967.


Trekpleisters

Het Porsche dorp was ook de pleisterplaats voor alle Porsche fans vanwege de shop met een ruime keuze aan Porsche memorabilia en de inmiddels fameuze Porsche Escape Room. Bezoekers konden zich hier in groepjes laten opsluiten – alleen het volbrengen van opdrachten en het (juist) beantwoorden van vragen maakt het daarbij mogelijk om zo snel mogelijk te ontsnappen. Ook handtekeningsessies met coureurs Jan Lammers, Gijs van Lennep en Harm Lagaaij behoorden uiteraard tot het programma, terwijl er naast de hoofdtribune evenals in afgelopen jaren weer een aparte parkeerplaats voor Porsche rijders was ingericht, veilig gerangschikt op bouwperiode. Dat parkeerterrein was voor veel bezoekers een trekpleister op zich.