Porsche rijdt met klassieke fabrieksracers weer op de limiet - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche rijdt met klassieke fabrieksracers weer op de limiet

26 juni 2018

Porsche is in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september weer prominent aanwezig tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Raceliefhebbers van jong tot oud komen tijdens de zevende editie van dit raceweekend volop aan hun trekken. Porsche neemt als partner ook dit jaar weer een aantal spectaculaire fabrieksracers mee. Daarnaast zal het Porsche Classic dorp in de vernieuwde paddock ongetwijfeld weer een pleisterplaats zijn voor vele duizenden autoliefhebbers.

Niet voor niets koestert Porsche zijn racehistorie en de successen van weleer tijdens prominente klassiekerevenementen als de Historic Grand Prix Zandvoort. Ook in de afgelopen jaren konden de tienduizenden bezoekers op Circuit Zandvoort genieten van vermaarde historische Porsches, en met de voor dit jaar aangekondigde auto’s legt Porsche de lat opnieuw hoog. Vanuit de fabriekscollectie in Stuttgart is er weer een fraaie selectie historische racers naar Zandvoort afgevaardigd. Het publiek kan op Zandvoort genieten van een 356 SL, een 906 Carrera 6, een 908/3 Spyder, een 911 2.5 S en een 961. Die auto’s staan niet alleen stil, maar doen ook waar Porsche ze voor gebouwd heeft: hard rijden. Het hele weekend door rijden deze klassiekers demonstratieronden op het Zandvoortse asfalt, waarbij de racers niet worden gespaard en de coureurs ze veelal op de limiet rijden.

Bomvol historie

De auto’s die Porsche in Zandvoort toont, zitten stuk voor stuk bomvol historie. Zoals de 356 SL, waarmee Porsche al in 1950 bewees dat een laag gewicht winst kan opleveren. De SL is een lichtgewicht-versie van de allereerste 356 Nr. 1, die dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert. Met de 356 SL begon de victorie voor Porsche op het circuit. De aluminium carrosserie heeft een ongekend lage Cw-waarde. Met de auto die in Zandvoort is te zien, zegevierde Porsche in 1950 in zijn klasse in Le mans.

De 906 Carrera 6 was in 1966 de nieuwste volbloed racewagen van Porsche. De opvolger van de 904 was breed inzetbaar op de circuits en was dankzij z’n lichte spaceframe en de krachtige 2.0 liter zescilinder boxermotor zeer succesvol. Zo behaalden Willy Mairesse en Herbert Müller in 1966 de zege tijdens de vijftigste Targa Florio. De 906 die in Zandvoort is te zien, wordt beschouwd als de stamvader van vele succesvolle racers van Porsche.

Met een gewicht van slechts 545 kilo was de 908/3 Spyder in 1970 de ultieme lichte racer van Porsche. Zo heeft de auto bijvoorbeeld een kunststof carrosserie die maar twaalf kilo weegt. Het fabrieksteam van Porsche zette de auto met zijn 3.0 liter achtcilinder boxermotor vier keer in en won drie maal, onder meer bij de eerste race tijdens de Targa Florio met Jo Siffert en Brian Redman achter het stuur. Het valt in Zandvoort niet uit te sluiten dat de rijder de topsnelheid van 275 km/u zal proberen te halen.

Porsche toonde in 1970 de 911 S/T, als opvolger van de superlichte 911R. Porsche bouwde in twee jaar tijd slechts 24 exemplaren voor klantenteams, waarvoor de standaard 911 2.4 S Coupé ingrijpend werd gemodificeerd en uitgekleed. De 911 2.5 S/T werd succesvol ingezet tijdens stratenraces zoals de Targa Florio en Le Mans, maar ook bij diverse rally’s met de Zweed Bjorn Waldegaard en navigator Lars Helmer als bemanning.

De Porsche 961 die de fabriek tijdens de HGP toont, was in 1986 voorzien van vele vernieuwende technieken. Het 961 prototype was een doorontwikkeling van de supercar 959 en heeft een spraakmakende 680 pk sterke zescilinder boxermotor met dubbele turbo en watergekoelde cilinderkoppen. Het is de enige vierwielaangedreven auto waarmee het merk ooit het circuit betrad.

Porsche Classic Dorp

Uiteraard neemt Porsche ook de succesvolle ingrediënten van voorgaande jaren mee naar de zevende editie van de HGP. De historische racers zijn tijdens de pauzemomenten voor iedereen te bekijken in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp in de paddock van Circuit Zandvoort. Naast de auto’s uit de collectie van de fabriek in Stuttgart zijn traditioneel ook de Nederlandse Porsche Centra en een aantal raceteams weer aanwezig. In het dorp vinden signeersessies plaats met de coureurs die de museumauto’s besturen tijdens de demo-sessies. Voor vele bezoekers is ook de Porsche Parking weer een bezoek waard. Daar staan de auto’s waar genodigden hun Porsche hebben neergezet. Het parkeerterrein staat bomvol (historische) modellen van het befaamde merk uit Stuttgart, gerangschikt op periode.