Gijs van Lennep viert veertigjarig Le Mans jubileum - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Gijs van Lennep viert veertigjarig Le Mans jubileum

13 juni 2016

De 84-jarige geschiedenis van de 24 Uur van Le Mans staat bol van de heroïsche verhalen. Op 13 juni is het precies veertig jaar geleden dat zo’n verhaal werd geschreven: Gijs van Lennep reed met een Porsche 936 en Jacky Ickx als teamgenoot op Le Mans zijn laatste autorace. En hij kwam als eerste over de streep.

De 24 Uur van Le Mans van 1976 was bij voorbaat een historische race voor Gijs van Lennep. Het zou zijn laatste zijn. Samen met de Belg Jacky Ickx kwam hij aan de start met de gloednieuwe Porsche 936, een open tweezits sportwagen met een 540 pk sterke turbomotor. Op 13 juni stuurde Van Lennep deze 936 in de legendarische Martini-kleuren als eerste over de streep: de overwinning in zijn laatste race was een feit.

De tweede voor Van Lennep

De overwinning in de laatste race was een prachtige afsluiting van een indrukwekkende carrière. Voor Van Lennep was het bovendien de tweede maal dat hij ‘Les 24 Heures’ met een Porsche op zijn naam schreef. In 1971 won hij de legendarische race samen met zijn teamgenoot Dr. Helmut Marko. Dat gebeurde met de eveneens in Martini-kleuren uitgevoerde Porsche 917. De overwinning kreeg nog eens extra glans doordat het duo in de race een afstand van maar liefst 5.335,313 km aflegde – een afstandsrecord dat pas in 2010 werd verbroken. Vorig jaar werd Van Lennep op de Historic Grand Prix in Zandvoort herenigd met de Porsche 917 met zijn machtige, 600 pk sterke 4,9-liter V12.

Coureur van de eeuw en nog steeds actief

Mede dankzij zijn overwinningen op Le Mans is Gijs Van Lennep in 1999 uitgeroepen tot Nederlandse ‘Coureur van de Eeuw’. Dat neemt niet weg dat hij tot op zekere hoogte nog steeds actief is in de autosport. Vorig jaar vertelde hij in een video nog uitgebreid over zijn ervaringen op Le Mans. Op 18 juni is Van Lennep aanwezig bij de Porsche Classic Day in Leusden. Hij verzorgt daar onder meer live commentaar bij de start van de 24 Uur van Le Mans die daar live te zien is. In het weekeinde van 25-26 juni aanstaande komt Gijs van Lennep zelfs in actie: tijdens de Porsche Racing Days bestuurt hij één van de klassieke Porsche racewagens, die speciaal voor deze gelegenheid overkomen uit het Porsche Museum in Stuttgart.