Gijs van Lennep: de biografie - Porsche Centrum Leusden
Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Leusden is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Gijs van Lennep: de biografie

29 november 2016

Op 26 november start de verkoop van Gijs van Lennep, de biografie van een bijzonder raceleven. In het 300 pagina’s tellende boek met 472 foto’s, dat is samengesteld door Mark Koense en geschreven door Rob Wiedenhoff, blikt Gijs van Lennep terug op zijn bijzondere carrière en het merk dat daar als een rode draad doorheen liep: Porsche.

Gijs van Lennep kijkt terug op een even unieke als veelzijdige carrière. Hij begon met een Volkswagen Kever op Zandvoort en bereikte de wereldtop. Gijs won twee keer de 24 Uur van Le Mans, scoorde punten in de Formule 1, werd Europees kampioen in de Formule 5000 en schreef de laatste Targa Florio op zijn naam, de mythische wegrace op Sicilië. Zijn biografie bundelt zijn leven van zijn prilste jeugd tot en met zijn laatste overwinning op Le Mans.
Herinneringen aan Porsche

Porsche loopt als een rode draad door de carrière van Gijs van Lennep. In de biografie haalt hij dan ook herinneringen op aan vele illustere modellen van het merk, zoals de Carrera 6 waarmee hij in 1966 internationaal doorbrak en de oer-911 waarmee hij vele toerwagenraces reed. Ook gaat Gijs in op zijn liefde voor de 908/02, de avontuurlijke ontwikkeling van de Carrera RSR Turbo en het succes van de 936. Uiteraard is er een hoofdrol voor de legendarische 917. Niemand reed meer races met deze iconische racewagen dan Gijs van Lennep. Elke 917-race van Gijs komt in het boek aan bod: van het debuut op Monza in 1970 tot zijn overwinning op de kombaan van Parijs eind 1971. Ook is er aandacht voor minder bekende Porsches waarmee Gijs racete, zoals de allereerste 911 R, de zeldzame 910 en de obscure 908/03 Turbo.

Trots
Gijs over zijn biografie: “Ik ben er eerlijk gezegd enorm blij mee en trots op. Het is toch bijzonder als een groot en dierbaar deel van je leven op deze mooie manier is samengevat. Ik ben ook blij dat het nu pas is verschenen, want als je ouder wordt, kijk je soms toch anders tegen bepaalde dingen aan. In dit boek is dus ook mijn kijk van nu op de dingen verwerkt. Ik denk dat het daardoor een beter en completer beeld geeft van hoe ik het beleefd heb. Als ik door dit boek blader, wordt eens te meer duidelijk hoe jammer het geweest zou zijn als het na mijn ongeluk op Spa ineens voorbij zou zijn geweest. Er is weliswaar weleens beweerd dat ik na dat ongeluk niet meer de oude was, maar ik heb daarna langer geracet dan ervoor en juist na dat ongeluk mijn grootste overwinningen behaald. Ik kijk dan ook met veel plezier en dankbaarheid terug op mijn raceleven. En ik hoop dat iedereen nu, net als ik, geniet van dit boek!”

De samenstellers
‘Gijs van Lennep, de biografie van een bijzonder raceleven’ is samengesteld door Mark Koense. “Het werd hoog tijd voor hét boek over het raceleven van Gijs en het was een voorrecht dit te mogen samenstellen,” aldus Mark. “Journalist Rob Wiedenhoff, had de tekst al geschreven. Niet verwonderlijk, want toen Gijs nog racete, was Rob erbij. Zijn tekst is de rode draad van dit bijzondere boek. Daarnaast zijn er vele herinneringen en reflecties van Gijs zelf. De meer dan 470 foto’s maken het bovendien een zeldzaam document. Ik heb ze in alle uithoeken van de wereld gevonden; natuurlijk thuis bij Gijs, maar ook op zolders in Amerika, in kelders in Londen, in vergeten archieven in Italië en in de Porsche-fabriek. De hulp die we daarbij kregen, tekent het enthousiasme voor dit boek. Mijn grootste dank gaat echter uit naar Gijs en zijn echtgenote Jenny voor het mogen documenteren van wat een onvergetelijk deel van hun leven was, zodat nu ook anderen daar voor altijd van kunnen genieten.”

De verkoop start op zaterdag 26 november a.s. Het 300 pagina’s tellende boek kost € 50,- Het is verkrijgbaar in de webwinkel en via speciaalzaken.